Er du en god kandidat for en hårtransplantation? Svaret på dette spørgsmål afhænger af en række af faktorer, heriblandt din alder, omfanget af hårtab og andre ting. Vi vil her tage et kig på nogle af de faktorer, du bør overveje, før du træffer beslutningen om at få en hårtransplantation.

1. Din alder

Hvor tidligt er for tidligt for en hårtransplantation? Her har læger varierende holdninger. 25 virker til sådan cirka at være den gennemsnitlige alder, da mange kirurger foretrækker ikke at udføre operationer på patienter yngre end 25. Der er dog også mange doktorer, der advarer mod at give transplantater til mænd under 30, da hårtab i yngre mænd ofte er af en mere aggressiv variant.

Bemærk at de fleste mænd begynder at udvikle en såkaldt ”moden” hårgrænse på et eller andet tidspunkt i deres sene teenageår eller tidlige tyvere. Hvis din hårgrænse endnu ikke har nået dette punkt, frarådes en hårtransplantation.

Vigende hårgrænse

2. Dine forventninger

Mere end noget som helst vil en god læge sikre, at deres patienter har realistiske forventninger. Hvis du er 24 og er ramt af et skaldethedsmønster af klasse 6 på Norwood skalaen, vil de færreste læger gøre noget ved dig. På den anden side, hvis din hårgrænse er begyndt at vige med en tidlig Norwood 3 mønster, kan du muligvis opnå fordelagtige resultater med en operation.

Yngre mænd har det med at have mere urealistiske forventninger, da det er mere sandsynligt for dem at opleve aggressive skaldethedsmønstre. Derudover også fordi de ofte ønsker at konkurrere eller ikke kan ”indhente” deres omgangskreds, hvoraf de fleste muligvis ikke har noget bemærkelsesværdigt hårtab.

På den anden side af skalaen kan mange mænd med mere fremskreden skaldethed gavnes fra blot at have deres hårgrænse genoprettet.

Din procedures succes for så vidt som du ønsker en, afhænger af dine mål. Nogle mænd er tilfredse med en genoprettet hårgrænse. Andre er ikke tilfredse med noget som helst andet en fuld hårpragt.

3. Omfanget og hastigheden af dit hårtab

Du får brug for at få dit hår undersøgt for fortynding, hvilket vil hjælpe dig med at afgøre graden og tempoet på dit hårtab. Hvis din undersøgelse viser en markant grad af fortynding, kan en hårtabsbehandling blive anbefalet i stedet for en operation. I det mindste til at begynde med. Lige så snart dig hårtab har stabiliseret sig, kan en hårtransplantation være en mere passende løsning.

4. Dine gener

Ofte, men ikke altid, vil unge mænd følge et lignende hårtabsmønster som en af deres nære slægtninge såsom en far eller bedstefar. En hvilken som helst god læge vil spørge dig om din families historie med hårtab for at hjælpe med at vurdere, hvor på Norwood skalaen, du ender op, og hvor hurtigt du når derhen.

Hårtransplantationer er typisk permanente. Dog kan du stadig blive skaldet i områderne omkring transplantatet, hvilket er noget som både dig og din læge bør have i overvejelserne.

DNA

5. Din indkomst

En hårtransplantation er ikke altid det billigste, man kan forestille sig. Så hvis du har vanskeligt ved at få din økonomi til at hænge sammen, bør du muligvis overveje at udskyde din hårtransplantation, overveje andre muligheder eller opgive det.

6. Dit overordnede helbred

Hvis du har nogen alvorlige sygdomme, er det vigtigt at gøre noget ved dem før proceduren. Kroniske sygdomme som diabetes kan for eksempel skabe komplikationer for din hårtransplantation.