Der er forskel på kondition og udholdenhed og det kan måske lige umiddelbart være svært at finde ud af, hvor det er du skal lægge dit fokus for at styrke din krop bedst muligt. Ingen af de to træningsformer kan stå helt alene, hvis du gerne vil udnytte kroppens fulde potentiale. Ved at styrke konditionen vil du automatisk kunne transportere mere ilt ud til musklerne, som vil skabe en større udholdenhed, men uden lidt muskelstyrke og udholdenhed, vil du have svært ved at få sved på panden og forbedre dit kondital. Det er vigtigt at kende forskellene og hvor det er du behøver at lægge dit fokus i den måde du træner på, afhængigt af dit mål. 

træning muskelstyrke

Forskellen mellem kondition og udholdenhed er stor 

Der er mange forskelle når det kommer til træning mellem kondition og udholdenhed. Først og fremmest er udholdenhed muskelbaseret mens kondition er kredsløbsrelateret. Udholdenhedstræning har fokus på den evne du opbygger til at komme fra start til slut indenfor en bestemt tid, hvor der trænes til at du kan blive ved i lang tid. Det er en træningsform der forbedres over en lang periode og som bestemmes af musklernes evne til at forbrænde fedt. Konditionstræning har påvirkning på dit kredsløb, det vil sige blod, hjerte og lunger. Det er en træningsform der har til formål at skulle forbedre kroppens evne til at optage og udnytte den ilt du indånder. Udgangspunktet er at opnå den størst mulige iltoptagelse. Konditionstræning kan gøre en forskel for iltoptagelsen ved træning over en kort periode og bestemmes af hjertets evne til at pumpe blodet rundt i kroppen sammen med lungerne kapacitet til at indeholde større mængder luft. 

Hvilken træningsform skal du have fokus på?

Hverken udholdenhedstræning eller konditionstræning kan stå alene, hvis du gerne vil styrke din krop bedst muligt. Det kræves at du har en høj kondition, med en god evne til at transportere ilt rundt i kroppen og til musklerne for at opnå en høj udholdenhed, ligesom det gør sig gældende omvendt. Det bedste resultat for en styrket krop, får du altså ved at kombinere både konditionstræning og udholdenhedstræning. Hvis man skal sige noget om de to forskellige træningsformer og om hvilken en der er vigtigst, så har det en større betydning for kroppen i forhold til udholdenheden, at din krop evner at transportere mest muligt ilt ud til musklerne, så de kan arbejde længst muligt. Hvis du har et behov for eksempelvis at løbe i længere distancer, vil udholdenheden have en større og større betydning for din præstation. 

Trekking

Hvordan træner du kondition og udholdenhed 

Der er mange meninger om hvordan og hvorledes man bør træne både konditionstræning og udholdenhedstræning. Der er dog alligevel nogle helt grundlæggende faktorer for, hvornår du styrker din kondition og hvornår du styrker din udholdenhed. Når du træner over en længere distance, så træner du din udholdenhed. Udholdenhedstræning bør være i langsomt tempo, hvor du ikke nødvendigvis får din puls op på max. Det er vigtigt at du træner udholdenhed i et niveau hvor kroppens evne til at transportere ilt til musklerne kan følge med. Ved konditionstræning skal du gerne have pulsen højt op i en kortere periode. Det giver sved på panden og kan eventuelt trænes ved hurtigere løb eller intensive intervaller der får pulsen op.